EN HR
  • Edukacijsko jutro - Mirko Ilić: 'Simboli mržnje'

    U sklopu prvog ovogodišnjeg zagrebačkog edukacijskog jutra, 20. svibnja u kinu Europa u 12 sati, svjetski poznati dizajner, predavač te autor vizualnog identiteta festivala Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje 'Simboli mržnje' tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina...) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Kao uvod u predavanje prikazat će se kratki njemački film 'Njegova borba' redatelja Jakoba Zapfa koji prikazuje priču o prkosu, represiji i iskupljenju, o dva brata - ekstremna desničara. Ovaj program namijenjen je srednjoškolcima i studentima. 

    Edukacijska jutra su izvaninstitucionalno obrazovanje mladih o holokaustu i toleranciji koje Festival razvija od 2009. prepoznajući važnost posebne brige o mladima kao najznačajnijem segmentu u razvoju demokratskog društva.
    Spomenuti program pokrenut je s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija holokausta na njima prihvatljiv način te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Povijest holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu. U četiri godine održavanja programa, na Edukacijskim jutrima prisustvovalo je oko 5500 učenika. Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju o holokaustu, mladima se na njima razumljiv i blizak način proširuje saznanje o holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju. Festival ovim programom postaje prepoznatljivim i izvan granica Republike Hrvatske te je i ove godine ponovno preporučen od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH te Agencije za odgoj i obrazovanje.