EN HR
  • 13. Human Rights Film Festival

    Info

    Početak prikazivanja: 7. - 13.12.2015.

    Trinaestu godinu zaredom Human Rights Film Festival donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Festival se održava od 7. do 13. prosinca u kinu Europa te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Novitet ovogodišnjeg festivala je da će festivalski tjedan HRFF-a u Zagrebu uokviriti intrigantni filmski program 'Vizualni kolegij' čiji će se naslovi prikazivati od 1. do 6. prosinca u kinu Tuškanac, ali i dva dana nakon službenog zatvaranja 13. HRFF-a.

    Glavni filmski program i ove godine uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije, a festival će se otvoriti dokumentarnim filmom 'Sirijska ljubavna priča' (2015.) redatelja Seana McAllistera 7. prosinca u 20 sati. Priča o ljubavi u ruševinama te odnosu između bračnog para i njihovog bijega iz domovine nagrađena je velikom nagradom žirija na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest. Na projekciji dokumentarnog filma prisustvovat će glavni akter filma i redatelj.

    Izbjegličkom krizom, ali iz drugog kuta, bavi se mladi austrijski redatelj Jakob Brossmann u dokumentarnom filmu 'Lampeduza zimi' (2015.), snimljenim u jednom od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi te dokumentarac izraelske redateljice Silvine Landsmann 'Hotline', provokativni portret neprofitne organizacije za izbjeglice i migrante u Tel Avivu. Bit će tu i dokumentarac sniman sedam godina i nagrađen u Locarnu, 'Braća' poljskog redatelja Wojciecha Starona, o braći Poljacima koji se nakon desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju domovinu, te 'U tranzitu', posljednje djelo legendarnog američkog dokumentariste Alberta Mayslesa, o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder, nagrađeno na festivalu Tribeca.

    S ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu nagradom ovjenčan dolazi film 'Biserno dugme' čileanskog autora Patricia Guzmana, koji se bavi važnim pitanjima tragične povijesti Čilea, a prikazat će se i oproštajni film belgijske redateljice Chantal Akerman, 'No Home Movie', kojim je progovorila o svom odnosu s majkom. Od igranih filmova izdvaja se iznimno tajlandsko djelo 'Groblje raskoši' redatelja nagrađenog Zlatnom palmom Apichatponga Weerasethakula, drama o skupini vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja. Prikazat će se i "najveći i najambiciozniji film ovogodišnjeg Cannesa", koji je već sada obilježio godinu u svijetu autorskog filma, '1001 noć' portugalskog redatelja Miquela Gomesa, te čileanski 'Klub' Pabla Larraina, priču o zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi.

    Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti tema o ljudskim pravima u mediju filma. HRFF promovira otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora, a organizira ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK, dok je riječki program realiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv.

    Ulaz na sve projekcije 13. Human Rights Film Festivala je besplatan, a sve informacije i novosti o ovogodišnjem programu pratite na službenoj festivalskoj stranici.