EN HR
  • 25. Animafest Zagreb

    Info

    Početak prikazivanja: 9. - 14. lipanj 2015.

    25. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, po prvi će put spojiti kratkometražno i dugometražno izdanje. Ove je godine za natjecateljske je programe Animafesta odabrano 177 filmova koji su, sukladno novoj festivalskoj shemi, raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije: natjecanje kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu, te u novu natjecateljsku kategoriju hrvatskih filmova.

    Program kratkometražnog natjecanja i dalje je centralni festivalski program, a čini ga 38 filmova među čijim se autorima nalazi nekoliko velikih majstora animiranog filma, autori legendarne Zagrebačke škole animiranog filma te brojni talentirani mladi autori. Osam odabranih naslova iz programa natjecanja dugometražnih filmova nastavlja se na tendenciju Animafesta da prati i podržava nezavisne i "pametne" autorske filmove. Tu je i nekoliko dugometražnih filmova primjerenih djeci, kojoj Animafest pruža priliku za susret s drugačijim vizualima od onih koji se uobičajeno nude. Natjecanje studentskih filmova među 43 odabrana filma skriva mnoge koji zrelošću i kvalitetom pariraju ponajboljima u natjecanju kratkometražnih filmova. Uvedena je i nova natjecateljska kategorija, natjecanje hrvatskih filmova, i to stoga što se hrvatski film željelo dodatno predstaviti pred stranim gostima festivala te mu se, uvođenjem nagrade, dati na važnosti, a tu je i natjecanje namjenskih filmova te natjecanje filmova za djecu prilagođenih raznim dobnim skupinama.

    Ovogodišnja tematska okosnica festivala je Alisa u zemlji čudesa, a Nagradu za životno djelo na otvorenju festivala primit će velikan animiranog filma Michel Ocelot čiji će radovi biti predstavljeni u programu 'Majstori animacije', u okviru manifestacije 'Rendez-vous', festivala Francuske u Hrvatskoj. Na filmske programe nadovezuje se i drugo izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu 'Animafest Scanner', a očekuje nas i niz programa kojima se animacija predstavlja izvan kinodvorana: u muzejskom i galerijskom prostoru, u svijetu videoigara te u javnom prostoru.