EN HR
  • Goonies

    The Goonies

    Info

    Redatelj: Richard Donner
    Scenarist: Chris Columbus (prema priči Stevena Spielberga)
    Producent: Richard Donner, Harvey Bernhard
    Produkcijska kuća: Amblin Entertainment
    Direktor fotografije: Nick McLean
    Montaža: Michael Kahn
    Glumci: Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman

    Zemlja: SAD
    Godina: 1984.
    Trajanje: 114'
    Uzrast: 10+

    Sinopsis

    Jedan od najslavnijih i najboljih filmova za djecu svih vremena epska je dječja avantura koja prati skupinu prijatelja u potrazi za izgubljenim gusarskim blagom po podzemnim pećinama i potonulim galijama. Obitelj dvojice braće, Mikeyja i Branda, prisiljena je uskoro odseliti jer je novim planom razvitka grada njihova kuća predviđena za rušenje, osim ako ne prikupe dovoljno novca kojim bi ucijenili pohlepne biznismene i zaustavili plan rušenja kuće. Naravno, šanse za to gotovo su ravne nuli, sve dok Mikey slučajno ne pronađe mapu koja pokazuje put do izgubljenog blaga slavnoga gusara Jednookoga Willyja.

    Nagrade i festivali

    Akademija SF, fantasy i horror filmova (SAD) 1986 – nagrada Saturn; Nagrada mladim umjetnicima (SAD) 1986 – nagrada za najboljeg mladog glumca u glavnoj ulozi

    Životopis redatelja

    Richard Donner američki filmski redatelj, producent i crtač stripova. Postao je slavan nakon režiranja filma Pretkazanje (1976.), nakon čega je režirao dva filma o superjunaku Supermanu u kojem je glavnu ulogu glumio Christopher Reeve. Međunarodni uspjeh ostvario je i filmom 'Smrtonosno oružje' (1987.) kao i njegovim nastavcima.