EN HR
 • Hugo i Josefin

  Hugo och Josefin

  Info

  Redatelj: Kjell Grede
  Scenarist: Maria Gripe, Kjell Grede
  Producent: Göran Lindgren
  Produkcijska kuća: Sandrew Film & Teater AB
  Direktor fotografije: Lars Björne
  Montaža: Lars Hagström
  Glumci: Fredrik Becklén, Marie Öhman, Beppe Wolgers, Inga Landgré, Helena Brodin, Bellan Roos, Karl Carlsson, Tord Stål

  Zemlja: Švedska
  Godina: 1967.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Film je snimljen prema romanima poznate švedske spisateljice za djecu, Marije Gripe, dobitnice književne nagrade H. C. Andersen. Osvojio je švedsku filmsku nagradu Zlatna buba za najbolju režiju i film, a u San Sebastiánu je nagrađen Srebrnom školjkom za najbolje debitantsko ostvarenje. Priča prati povučenu djevojčicu Josefin koja s majkom i ocem svećenikom odlazi živjeti na selo. Ondje je usamljena i bez prijatelja sve dok ne upozna Huga, neobičnog dječaka slobodna duha i izrazito pristojna ponašanja. Hugo se sa svima rukuje, zna ošišati djeda i vozi starinski bicikl s golemim prednjim kotačem. Pod budnim okom dobroćudnog lokalnog vrtlara, njih dvoje provode veličanstveno ljeto u nestašnim vragolijama i pustolovnom istraživanju prirode.

   

  Nagrade i festivali

  Guldbagge Awards 1968 – Best Film, Best Director; San Sebastián International Film Festival 1968 – Silver Shell for Best First Work

  Životopis redatelja

  Kjell Grede redatelj je i scenarist. Hugo i Josefin njegov je dugometražni debi, a neka od njegovih istaknutijih ostvarenja su 'Hip hip hurra!' (1987.) i 'Dobra večer gosp. Wallenberg' ('God afton, Herr Wallenberg', 1990.).

Izdvojeno