EN HR
  • Jug

    El Sur

    Info

    Redatelj: Víctor Erice
    Scenarist: Víctor Erice (prema kratkoj priči Adelaide Garcíe Morales)
    Producent: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín
    Direktor fotografije: José Luis Alcaine
    Montaža: Pablo G. del Amo
    Glazba: Enric Granados
    Glumci: Mariví Bilbao, Cristina Plazas, Manolo Solo

    Zemlja: Španjolska, Francuska
    Godina: 1983.
    Trajanje: 95'

    Sinopsis

    Melankolična drama Victora Ericea prati djevojčicu sa sjevera Španjolske koja je fascinirana tajnama juga koje su, čini se, skrivene u osobnosti njezinog oca. "Drugi film Víctora Ericea, snimljen deset godina nakon njegova prvog filma Duh košnice  za početnu je točku uzeo pripovijest Adelaide Garcíje Morales, objavljenu dvije godine ranije. Preporučio bih čitanje nakon gledanja Juga, najviše stoga što nam posljednjih dvanaest stranica omogućuje da zamislimo kako bi se film razvio da je Erice mogao u cijelosti realizirati svoju adaptaciju (priča izvorno završava na jugu Španjolske). Razlozi za to nisu nikada dovoljno objašnjeni ili se o njima nije otvoreno raspravljalo – iako imam svoju teoriju o tim složenim, dubokim razlozima – snimanje Juga je zaustavljeno, navodno za božićne blagdane i nikada se nije nastavilo. Možda se naivno nadajući da će mu na kraju dopustiti snimiti drugi dio - koji to nikada nije trebao biti, kao ni zasebni film – Erice je diplomatski šutio i od postojećeg materijala montirao cjelovit film; koji je zatim poslan na filmski festival u Cannesu i proglašen remek-djelom, dok je drugi dio potiho, ali definitivno povučen... Zapravo, unatoč stanju nedovršenosti, Jug je za mene - i druge - jedan od najvećih filmova ikada napravljenih u Španjolskoj, a možda i Ericeov najprofinjeniji i najzreliji režijski rad." iz filmske recenzije Miguela Maríasa (Senses of Cinema, 2006.)

    Prije projekcije Victor Erice napravit će uvod u film, te ćemo prikazati ćemo i njegov kratkometražni film 'Životna linija' (2002., 13') u kojem portretira ruralni život u poslijeratnoj Španjolskoj. Pogledi na dječjim licima, zlokobna strašila i spokojni krajolik. Sve ove slike isprepletene su u uznemirujuće nježnu kompoziciju. U poetičnoj crno-bijeloj viziji prekrivenoj u krvi nevine djece, pojavljuje se tračak nade – Erice uranja u privatnu prošlost Španjolske koja pati. 'Životna linija' dio je omnibusa 'Deset minuta stariji: Truba'.

    Nagrade i festivali

    Cannes Film Festival 1983 - Nominacija za Zlatnu palmu / Chicago International Film Festival 1983 - Najbolji film / Cinema Writers Circle Awards, Španjolska 1985 - Najbolji redatelj / Fotogramas de Plata 1984 - Najbolji film / Sant Jordi Awards 1991 - Posebna nagrada / Sant Jordi Awards 1984 - Najbolji film / São Paulo International Film Festival 1984 - Nagrada kritičara

    Film prikazujemo u sklopu Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma. Ulaz je slobodan!