EN HR
  • Ljeto 1993.

    Estiu 1993

    Info

    Redatelj: Carla Simón
    Scenarist: Carla Simón
    Producent: Valérie Delpierre, Stefan Schmitz, Maria Zamora
    Produkcijska kuća: Inicia Films, Avalon P.C.
    Direktor fotografije: Santiago Racaj
    Montaža: Didac Palou, Ana Pfaff
    Glumci: Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí, David Verdaguer, Fermi Reixacha

    Zemlja: Španjolska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 96'

    Sinopsis

    Ljeto je 1993. godine. Nakon smrti majke, koja je bolovala od AIDS-a, šestogodišnja Frida odlazi živjeti na selo s ujakom Esteveom, ujnom Margom i njihovom malenom kćeri Annom. Seoski život izazov je za Fridu. U novom domu vrijeme kao da teče drukčije, a idilična priroda koja je okružuje tajanstvena joj je i strana. Povrh svega, dobila je i malenu sestru za koju treba brinuti dok se istovremeno pokušava nositi s novim emocijama, poput ljubomore. Majčina bolest tretira se poput sramotnog biljega o kojem nitko ne priča, te Fridu muči neznanje o uzroku njezine smrti. Prije nego ljeto završi, Frida i njezina nova obitelj morat će se naučiti prilagoditi jedni drugima, i naposljetku zavoljeti. 'Ljeto 1993.' ovogodišnji je španjolski kandidat za Oscara.

    Nagrade i festivali

    Berlin International Film Festival 2017 – Generation Kplus – Best First Feature, Grand Prix of the Generation Kplus International Jury; Istanbul Film Festival 2017 – Special Jury Prize; London Film Festival 2017; Odessa International Film Festival 2017 – International Jury Prize for Best Film

    Životopis redatelja

    Carla Simón rođena je 1986. godine. Nakon studija na Kalifornijskom sveučilištu i Autonomnom sveučilištu u Barceloni neko je vrijeme režirala televizijske serije, a zatim se preselila u Veliku Britaniju gdje je upisala studij na renomiranom LFS-u (London Film School). 2013. godine osnovala je udrugu Young for Film! posvećenu filmskoj edukaciji djece i adolescenata.