EN HR
  • Macbeth 15

    Info

    Redatelj: Justin Kurzel
    Scenarist: Todd Luiso, Jacob Koskoff, Michael Lesslie
    Producent: Iain Canning, Emile Sherman, Laura Hastings-Smith
    Produkcijska kuća: Studio Canal, Film4, DMC Film, Anton Capital, Entertainment, Creative Scotland, See-Saw Films
    Direktor fotografije: Adam Arkapaw
    Montaža: Chris Dickens
    Glumci: Michael Fassbender, Marion Cottillard, Sean Harris

    Zemlja: Velika Britanija
    Godina: 2015.
    Trajanje: 113 minuta
    Početak prikazivanja: 14.1.2016.

    Sinopsis

    Jezovit, brutalan i poetično lijep, Kurzelov 'Macbeth' izrazito je suvremena, ali vjerna filmska interpretacija svevremenske Shakespeareove tragedije o klasnim konfliktima, strastima i neutaživom žudnjom za moći. Iscrpljeni Macbeth, rođak kralja Duncana, trijumfalno se vraća svojoj supruzi iz bitke. Na putu doma vještice mu proreknu da će se domoći kraljevske krune. Zaslijepljena ambicijom, Lady Macbeth potiče ga da ne odgađa sudbinu i zauzme obećano prijestolje. U izvedbama Michaela Fassbendera i Marion Cotillard, istovremeno se stapaju dehumanizirajuće i ljudske osobine tragičnog bračnog para dovedenog do ludila vlastitom pohlepom i nepodnošljivom krivnjom. Snimane na predivnim škotskim lokacijama, krvave scene traumatičnog nasilja pred kamerom Adama Arkapawa postaju snovite vizije na granici s nadnaravnim.

    Nagrade i festivali

    Međunarodni filmski festival u Cannesu 2015. - nominacija za Zlatnu palmu
    Britanske nezavisne filmske nagrade 2015. - nominacije za najbolji film, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najboljeg redatelja, najboljeg sporednog glumca i za iznimno postignuće u produkciji (za fotografiju)

    Životopis redatelja

    Justin Kurzel rođen je u Australiji 1974. Činjenica da je bio ugledni kazališni produkcijski dizajner odražava se u snažnom vizualnom aspektu njegovih filmova. Najpoznatiji je kao redatelj kriminalističkog filma 'Snowtown', za koji je dobio nagradu AACTA za najboljeg redatelja. 'Macbeth' je njegov drugi igrani film. Imao je premijeru u Cannesu i dobio sjajne kritike.

    Iz kritika

    Krvav, blatnjav, moćan.
    Jessica Kiang, The Playlist

    Kozmički snažne izvedbe Fassbendera i Cotillard.
    Robbie Collin, Telegraph