EN HR
  • Mostovi Sarajeva

    Info

    Redatelj: A. Begić, L. Di Costanza, Jean-Luc Godard, K. Kalev, I. Le Besco, S. Loznitsa, V. Marra, C. Puiu i dr.
    Trajanje: 103 minute

    Sinopsis

    Filmski omnibus rađen povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata sačinjen je od 13 priča koje su režirali: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde. Autori se u filmu bave različitim periodima povijesti Sarajeva: 1914. – 1918.; 1992. – 1995., te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje povijesno mjesto kao što je Sarajevo simbolizira.

    “Svaka od ovih priča je drugačija i na svoj način jedinstvena. Od početka postojala je smjernica: ne sjedinjavati i ne homogenizirati. Ovi reditelji, prepoznati i cijenjeni zbog svojih ranijih djela u kojima se bave svijetom na drugačiji i originalan način, sada su okrenuli svoje objektive prema Sarajevu”, rekao je umjetnički direktor Jean-Michel Frodon.

    Ovaj projekt predstavlja novi korak za Sarajevo Film Festival i njegov fond 'Sarajevo grad filma', koji će se u budućnosti u potpunosti fokusirati na podršku u produkciji dugometražnih filmova. 'Mostovi Sarajeva' prvi su pokazatelj uspješne vizije i strategije razvoja Fonda, a najbolja potvrda za to je ulazak filma u zvaničnu selekciju Cannes Film Festivala.