EN HR
 • Nema me

  I'm Not There

  Info

  Redatelj: Todd Haynes
  Scenarist: Todd Haynes, Oren Moverman
  Producent: Christine Vachon, James D. Stern, John Sloss, John Goldwyn
  Produkcijska kuća: Killer Films/Endgame Entertainment
  Direktor fotografije: Edward Lachman
  Montaža: Jay Rabinowitz
  Glazba: Bob Dylan
  Glumci: Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw, Charlotte Gainsbourg, Julianne Moore, David Cross

  Zemlja: SAD
  Godina: 2007.
  Trajanje: 135 min

  Sinopsis

  Neobičan osvrt Todda Haynesa na karijeru Boba Dylana fikcijska je rekonstrukcija života ovog velikog trubadura. Film otvara poznata motoristička nesreća iz 1966. i od ovog presudnog trenutka film nesmetano putuje naprijed-nazad u vremenu zaustavljajući se na najplodonosnijim trenucima Dylanova života. To što je Dylanovu ulogu povjerio čak šestorici različitih glumaca je genijalna ideja, ključna za film. Kao dječak, (Marcus Carl Franklin), Dylan je crnac i pod imenom Woody Guthrie odlazi se upoznati s velikim folk glazbenikom koji leži u bolnici. Potom Haynes baca svjetlo na glavne epizode iz karijere legendarnog glazbenika, a Dylan preuzima identitet i imena više ljudi: ženskara Robbieja koji je vječito po turnejama (Heath Ledger); folk idola Jacka (Christian Bale), koji doživljava transformaciju u evanđelista, Arthura (Ben Whishaw), mladolikog, prkosnog pjesnika koji pali cigaretu za cigaretom; Billyja (Richard Gere), poznatog razbojnika sa Zapada; i Judea (fenomenalna Cate Blanchett), nesređenu, zbunjenu i androgenu rock zvijezdu.

  Nagrade i festivali

  Mostra 2007.
  Najbolja glumica / Cate Blanchett
  Nagrada 'CinemAvvenire' za najbolji film
  Posebna nagrada žirija

  Zlatni globus 2008 - Nagrada za najbolju sporednu glumicu (Cate Blanchett)
  Oscar 2008 - Nominacija

  Osvajač još petnaestak raznih nagrada na brojnim festivalima.

  Životopis redatelja

  Todd Haynes rođen je u Los Angelesu, gdje je studirao umjetnost i semiotiku na Sveučilištu Brown. Karijeru je započeo kao redatelj kratkih filmova, poput ‘Ubojice: Film o Rimbaudu’ ('Assassins: A Film Concerning Rimbaud', 1985.) i ‘Superstar: Priča o Karen Carpenter’ ('Superstar: The Karen Carpenter Story', 1987). Njegov prvi dugometražni film, ‘Otrov’ ('Poison', 1991.), nagrađen je Glavnom nagradom žirija na Sundance Film Festivalu i Zlatnim medvjedom na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Snimio je još i ‘Dottie dobije po guzi’ ('Dottie Gets Spanked', 1993.), ‘Safe’ ('Safe', 1995.), ‘Zlatni baršun’ ('Velvet Goldmine'', 1998.), ‘Daleko od raja’ ('Far from Heaven', 2002.), za koji je bio nominiran za Oskara za najbolji originalni scenarij, i 'I’m Not There', 2007.

Izdvojeno