EN HR
 • Pipi Duga Čarapa

  Pippi Långstrump

  Info

  Redatelj: Olle Hellbom
  Scenarist: Astrid Lindgren
  Producent: Ernst Liesenhoff, Olle Nordemar
  Produkcijska kuća: Beta Film, KB Nord Art, Svensk AB, Sveriges Radio
  Direktor fotografije: Kalle Bergholm
  Montaža: Jan Persson, Jutta Schweden
  Glumci: Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg, Margot Trooger, Hans Clarin, Paul Esser, Ulf G. Johnsson, Göthe Grefbo, Fredrik Ohlsson, Öllegård Wellton, Staffan Hallerstam, Lissi Alandh, Meta Velander, Siv Ericks

  Zemlja: Švedska, Zapadna Njemačka
  Godina: 1969.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  Pipi Dugu Čarapu, kreaciju švedske autorice Astrid Lindgren i jednu od najomiljenijih dječjih likova diljem svijeta, osmislila je zapravo Astridina kći Karin dok je bila bolesna. Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja. No to nije spriječilo planetarni uspjeh romana koji je potom inspirirao i brojne filmske adaptacije. Pipi Duga Čarapa, djevojčica nadljudske snage, dolazi u švedski grad sa svojim majmunom, konjem i vrećom punom zlatnika. Ondje se sprijateljuje s dvoje djece, Annikom i Tommyjem, svojim ponašanjem prenerazi odrasle stanovnike grada i usput doživi brojne pustolovine.

  Životopis redatelja

  Olle Hellbom švedski je redatelj, producent i scenarist (1925. – 1982.). Najpoznatiji je po adaptacijama romana spisateljice Astrid Lindgren. Za film 'Braća lavljeg srca' ('Bröderna Lejonhjärta', 1977.) osvojio je nagradu Zlatna buba za najboljeg redatelja. Hvaljen zbog osobite sposobnosti za rad s mladim glumcima, jedan je od važnijih aktera u preporodu švedskog filma za djecu.

Izdvojeno