EN HR
  • Priča o mojoj smrti

    Història de la meva mort

    Info

    Redatelj: Albert Serra
    Scenarist: Albert Serra
    Producent: Thierry Lounas, Albert Serra
    Produkcijska kuća: Andergraun Films, Capricci Films, Televisió de Catalunya (TV3)
    Direktor fotografije: Jimmy Gimferrer
    Montaža: Albert Serra
    Glazba: Ferran Font, Enric Juncà, Joe Robinson, Marc Verdaguer
    Glumci: Vicenç Altaió, Lluís Serrat, Eliseu Huertas

    Zemlja: Španjolska, Francuska, Rumunjska
    Godina: 2013.
    Trajanje: 148'

    Sinopsis

    Vremešni Casanova u pratnji svojeg sluge Pompeua stiže u seoce okruženo gustom i mračnom šumom. Svjedočimo posljednjim trenucima njegova života - od švicarskog dvorca u galantnoj i slobodoumnoj atmosferi karakterističnoj za osamnaesto stoljeće do posljednjih dana koje je proveo u oskudnim i sjenovitim sjevernjačkim zemljama. Njegov racionalistički način razmišljanja te frivolni, prozaični svjetonazor susreće novu nasilnu, okultnu i romantičarsku silu utjelovljenu u Grofu Drakuli i njegovoj vječnoj moći. Epikurejski atomist i ultimativni zavodnik Casanova od transilvanskog stručnjaka u izbjegavanju smrti traži znanje o jedinoj stvari koja izmiče svakom znanju - smrti.

    Priča o mojoj smrti studija je užitka i žudnje izgrađena oko imaginarnog susreta između Casanove i Drakule. Ovo barokno i senzualno putovanje istražuje granice užitka i boli u doba razuma. Casanova ukrašen dragim kamenjem, kojeg uz djetinje ushićenu raspuštenost interpretira Vicenç Altaió, nadaje se kao brbljavi znalac hrane, seksualnih užitaka i čari jezika. Svojeg dvojnika pronalazi u zanosnom vampiru kojeg interpretira Eliseu Huertas, nasilnom i mistički nastrojenom romantičaru. Serrina sladostrasna poema smrti izgubljena je negdje na pola puta između 18. i 19. stoljeća, gdje mitski likovi u začudno erotičnoj atmosferi manevriraju predivnim krajolicima.

    Odnos između Casanove i Drakule shvatio sam kao odnos između sofisticiranosti prosvjetiteljstva i mračne, ezoterične strane romantizma. – Albert Serra, Film Comment, ožujak 2014.

    Svi filmovi trebali bi oživjeti samo na platnu. Ništa od onog što vidimo ne bi se smjelo prije dogoditi u stvarnosti. Svaka scena treba biti nova, uz nove dijaloge, nove prekretnice. – Albert Serra, Cinema Comparat/ive Cinema, 2014.

    Nagrade i festivali

    Međunarodni filmski festival u Locarnu 2013. - Zlatni leopard za najbolji film

    Životopis redatelja

    Albert Serra španjolski je redatelj i scenarist (Banyoles, Girona, Katalonija, Španjolska, 1975.). Diplomirao je španjolski jezik i komparativnu književnost na sveučilištu u Barceloni, a odslušao i kolegij iz povijesti umjetnosti. Snimio je dugometražne igrane filmove Crespià (2003.), Viteška čast (Honor de cavallería, 2006.) i Pjev ptica (El cant dels ocells, 2008.) koji je na Splitskom filmskom festivalu 2008. godine dobio glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma. Film 'Priča o mojoj smrti' osvojio je Zlatnog leoparda za najbolji film na filmskom festivalu u Locarnu, dok je 'Smrt Luja XIV.' osvojila prestižnu nagradu Jean Vigo. Osim rada na filmu, bavi se i pisanjem i produkcijom kazališnih komada, te umjetničkih instalacija.

    Web stranice

    Filmske mutacije: festival nevidljivog filma XII - Ulaz na sve projekcije je besplatan.