EN HR
 • Reaganov Show

  The Reagan Show, dokumentarni

  Info

  Redatelj: Pacho Velez, Sierra Pettengill
  Scenarist: Josh Alexander, Pacho Velez, Francisco Bello
  Produkcijska kuća: Susan Norget Film Promotion
  Montaža: Francisco Bello, Daniel Garber, David Barker

  Zemlja: SAD
  Godina: 2017.
  Trajanje: 75'

  Sinopsis

  Prije no što je nakon dvije neuspješne kandidature 1980. godine izabran za četrdesetog predsjednika Sjedinjenih Država, Ronald Reagan bio je istinski holivudski veteran koji je  filmsku karijeru izgradio redovito utjelovljujući lik sveameričkog junaka. U istoj ulozi ostao je i tijekom osmogodišnjeg boravka u Bijeloj kući. Zahvaljujući vještom manipuliranju kamerama postaje prvi pravi televizijski predsjednik – ili menadžer odnosa s javnošću, kako su mu spočitavali oponenti. Za to vrijeme Reaganova administracija praćenjem i bilježenjem svakog njegova koraka postavlja nove standarde video dokumentacije.

  Sastavljen isključivo od arhivskog materijala, film Pacha Veleza i Sierre Pettengilli prikazuje kako je Ronald Reagan postao medijski fenomen, “veliki komunikator” koji je unatoč kontroverznim ekonomskim reformama i tvrdolinijaškoj politici šarmirao američku javnost. Imuna nije bila ni međunarodna zajednica, pa ni vođa “zlog carstva” Mihail Gorbačov. Tako i priča o transformaciji američko-ruskih odnosa demonstrira kako se Reagan u ključnim političkim potezima oslanjao na svoje izbrušeno umijeće javnog nastupa te kako je, u konačnici, izmijenio što znači biti predsjednik SAD-a. Sugerirajući da upravo s njim započinje vrijeme postistine koje danas živimo, Pettengill i Velez kroz Reaganov show mapiraju današnju Trumpovu politiku. Nakon filmskog eksperimenta Manakamana iz 2013., Pacho Velez se vraća na HRFF s pogledom unatrag na aktualnu političku temu, ukazujući na liniju koja vodi od Ronalda do Donalda.

  Nagrade i festivali

  najbolji dokumentarni film, nominacija, Tribeca Film Festival 2017.; službena selekcija Locarno Film Festival 2017.; službena selekcija Torino Film Festival 2017

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

Izdvojeno