EN HR
  • 22.listopad

    Cezar mora umrijeti - najbolji film Berlina u kinu Europa

    Paolo i Vittorio Taviani, legendarni redateljski dvojac iz Italije, u veljači ove godine osvojili su novu veliku nagradu u svojoj desetljećima dugoj karijeri - Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu. Priznanje im je uručeno za novi film Cezar mora umrijeti, priču o pravim talijanskim zatvorenicima koji u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Italiji pripremaju svoju izvedbu Shakespearove tragedije.

    Paolo i Vittorio u filmu prate šest mjeseci priprema i živote zatvorenika koji u rimskom zatvoru Rebibbia postavljaju Shakespeareovog 'Julija Cezara'. Film se ne bavi zločinima koje su počinili ‘glumci’ u svojim ‘stvarnim’ životima, već povlači paralele između Shakespeareovog klasika i današnjeg svijeta, opisujući posvećenost predstavi i isprepletenost 'glumaca' i likova.

    Cezar mora umrijeti je snimljen u kombinaciji crno-bijele tehnike i kolora, a glavni glumci su ubojice i mafijaši koji igraju Shakespeareove likove u tragediji, pri čemu njihove lične sudbine daju novi ton i pečat temama osvete i izdaje. Kritičari ističu činjenica da je većina glumaca koji se pojavljuju u filmu zaista u životu provela 14 i više godina u zatvoru što daje dokumentaristički ton ovom ostvarenju i naglašava dramatičnost Shakespeareove tragedije.

    Film je nagrađen Zlatnim medvjedom na ovogdišnjem Berlinaleu te je bio i službeni talijanski kandidat za nagradu Oscar.

    Paolo (80) i i Vittorio (82) Taviani su braća, koji uvijek u tandemu stvaraju scenarije i režiju svojih filmova. Filmskom su se umjetnošću počeli baviti u ranim 1960-tim godinama. Na filmskom festivalu u Cannesu 1977. godine braća su osvojila Zlatnu palmu i Međunarodnu nagradu kritike za film Otac gospodar. Veliki uspjeh ostvarili su i s filmom Noć svetog Lovre, snimljenim 1981. Zahvaljujući tom filmu braći Taviani raste reputacija te osvajaju Specijalnu nagradu žirija u Cannesu i nagradu Američkog nacionalnog društva filmskih kritičara za najbolju režiju. Ono što obilježuje filmove braće Taviani njihovo je bavljenje društvenim problemima južne Italije, istančana liričnost, poetičnost i slojevitost prikaza te lakoća kojom barataju pričom i njezinim likovima.