EN HR
  • 26.travanj

    Deveto izdanje Subversive Festivala

    Deveto izdanje Subversive Festivala od 1. do 15. svibnja okupit će više od 100 intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista te prikazati preko 50 filmova pod zajedničkom temom politike prijateljstva. U petnaest svibanjskih dana u fokusu su novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, odnosi države i Crkve, rađanje globalnog svijeta itd.

     

    Festival je i ove godine podijeljen u dva dijela – teorijski i filmski. Teorijski dio, koji počinje 1. svibnja u kinu Europa, sastoji se od Međunarodne konferencije, Subversive Foruma i Mediteranskog foruma, kojima je, između ostalog, u fokusu odnos ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitičkog stanja 'ljudi bez svojstava'.

     

    Filmski dio otvara se 8. svibnja najnovijim filmom velikog izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija 'Između ograda', koji prati pokretanje Teatra potlačenih. Filmski festival održavat će se od 8. do 15. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, prikazat će se preko 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu WILD DREAMER za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni program.

     

    Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.

    Cijena ulaznice za projekcije u kinu Europa iznosi 20 kn, a za projekcije u kinu Tuškanac 10 kn.

     

     

    OBAVIJEST:


    Subversive Festival nema sponzore i njegova realizacija ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet Festivala. Ipak, program će zadržati standardnu strukturu uz pomoć i suradnju partnera kao što su Centar za mirovne studije (CMS), Institut za političku ekologiju (IPE), Centar za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftung (FES), Združena levica (ZL iz Slovenije), Institut français, Talijanski institut za kulturu itd.

     

    Zbog znatno smanjenih sredstava za funkcioniranje ovogodišnjeg festivala Subversive Festivalu potrebna je i pomoć građana. Pozivaju se stoga svi pojedinci, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da pomognu Subversive Festivalu u prikupljanju novčanih sredstava putem crowdfunding kampanje kako bi SF i dalje mogao nastaviti biti platforma koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje.