EN HR
  • 23.veljača

    Dodjeljeni ovogodišnji Oscari!

    Na sinoć održanoj dodjeli Oscara najboljim filmom proglašen je 'Birdman' Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je prošloga petka došao na redovni program našega kina! González Iñárritu je zlatni kipić osvojio i u kategoriji najboljeg redatelja, a film je ovu najprestižniju filmsku nagradu dobio i u još dvije kategorije: onoj za najbolji originalni scenarij i fotografiju.

     

    'Ritam ludila' (orig. 'Whiplash'), kojeg smo također donedavno prikazivali, 'Birdmanu' je bio konkurencija u mnogim kategorijama (uključujući i onu za najbolji film), a osvojio je kipić za najbolju sporednu mušku ulogu (J.K. Simmons), montažu i montažu zvuka.

     

    'Birdman' je 'preoteo' nagrade još jednom filmu koji je početkom sezone bio na našem redovnom kino repertoaru - hvaljenom 'Odrastanju' Richarda Linklatera (orig. 'Boyhood')! No, 'Odrastanju' je ipak protekla večer donijela jedno bitno priznanje; glumica Patricia Arquette, naime, osvojila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu. Arquette je, nakon uručivanja Oscara, u sada već široko citiranom govoru zahvale iskoristila priliku da se založi za prava žena, istaknuvši kako je krajnje vrijeme da zavlada ravnopravnost spolova i da žene postanu za svoj rad jednako plaćene kao i muškarci.

     

    Popis ovogodišnjih dobitnika Oscara (i nominiranih filmova i filmaša) možete provjeriti ovdje