EN HR
  • 16.rujan

    Linklaterovo 'Odrastanje' na programu!

    Film 'Odrastanje' američkog redatelja Richarda Linklatera na redovnom je programu kina od četvrtka, 18. rujna. Dugo iščekivano i najavljivano ostvarenje premijerno je prikazano zimus na Filmskom festivalu u Sundanceu, a potom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je redatelj osvojio Srebrnog medvjeda.

     

    Ovo originalno filmsko djelo snimano je tijekom perioda od dvanaest godina, s istim glumcima, te je tako postignut vrlo vjeran prikaz odrastanja glavnog lika - dječaka Masona, koji je u vrijeme početka snimanja imao 6 godina, a na kraju 18 - te starenje ostalih likova u filmu: njegove majke (u čijoj je ulozi Patricia Arquette), oca (glumi ga Ethan Hawke), sestre (Lorelei Linklater) i ostalih. U ulozi Masona, čiju postupnu transformaciju iz dječaka u mladića pratimo u filmu, sjajno se snašao Ellar Coltrane.

     

    Redatelju Richardu Linklateru, jednom od pionira američkog nezavisnog (indie) filma 1990-ih, ovo nije prvi filmski eksperiment takve vrste. Naime, Linklater je najpoznatiji po ljubavnoj trilogiji o Celine i Jesseju ('Prije svitanja', 'Prije sumraka', 'Prije ponoći') s Julie Deply i Ethanom Hawkeom u glavnim ulogama, čiji je svaki nastavak sniman nakon 9 godina razmaka: prvi je film snimljen 1995., drugi nastavak 2004., a posljednji 2013. Međutim, 'Odrastanje' svakako drži vremenski rekord kao najduže planski izvedeno snimanje.