EN HR
 • 19.prosinac

  Nevjerojatan doks o Grace Jones

  Veća od života, divlja, strašna, androgina Grace Jones igra sve ove uloge, pa i više od toga. Nevjerojatan dokumentarac 'Grace Jones: Bloodlight and Bami' još jedne iznimne žene Sophie Fiennes ('Pervertitov vodič kroz film') donosi priču o glazbenoj ikoni koja je odlučila život zgrabiti za jaja i to uspješno čini već više od sedam desetljeća! Film je na našem redovnom programu od petka, 21. prosinca.

   

  Dokumentarac prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene. Za to vrijeme senzualnost otoka i njegov tropski sjaj odzvanjaju užicima koji su podjednako utjecali na Grace i njezin apetit za životom. Upoznajemo je i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam da otkrijemo što se nalazi iza maske.

   

  Na jamajčanskom dijalektu bloodlight označava crveno svjetlo koje signalizira snimanje u studiju, a bami vrstu kruha koji je Grace posebno voljela kao mala. Pozornica je stalna točka na koju se film vraća, s pjesmom Love Is the Drug izvedenom poput arije, koja film vodi do finala, te najdirljivijim scenama, među kojima je susret s francuskim fotografom Jean Paulom Goudeom, ocem njezina sina Paula i tvorcem njezinih legendarnih omota albuma. Ovo je Grace kakvu još nismo vidjeli, koja nas podsjeća što to znači usuditi se stvarno živjeti. U svim svojim vidljivim kontradikcijama, Grace Jones doima se kao iznimka, no i kao identifikacijska točka: ona je iznimka koja potvrđuje pravilo.

   

  Film će svoju hrvatsku premijeru imati 21. prosinca, uz brojna iznenađenja na pozornici našeg kina s početkom u 21 sat. Nakon filma slijedi after-party u Pločniku, uz ples na poznate i manje poznate, brze ritmove.

Izdvojeno