EN HR
  • 28.veljača

    Politička drama o 36. američkom predsjedniku

    Odnedavno prikazujemo političku dramu 'Lyndon B. Johnson' redatelja Roba Reinera u kojoj Woody Harrelson utjelovljuje kontroverznog teksaškog političara i 36. američkog predsjednika.

     

    Nakon što je izvršen atentat na Johna F. Kennedyja, potpredsjednik Lyndon B. Johnson, sa svojom odanom suprugom Lady Bird, iznenada postaje vođa „najveće nacije na svijetu“. Dok narod oplakuje svog idola, Johnson dolazi u sukob s dugogodišnjim savjetnikom, državnim odvjetnikom Bobbyjem Kennedyjem i svojim nekadašnjim mentorom iz Georgije, senatorom Richardom Russellom u vezi poznatog Zakona o građanskim pravima iz 1964. godine. 

     

    LBJ-ovu karijeru u konačnici su obilježili trijumf u domaćoj politici aktivnim zalaganjem za građanska prava, ali i gorak neuspjeh na planu vanjske politike gdje je njegov mandat obilježila eskalacija Vijetnamskog rata. Napeta biografska drama fokusira se i na suparništvo između Kennedyja i Johnsona, te prodor medijske reprezentacije u sferu politike - Johnson duhovito za sebe kaže da je 'workhorse' naspram Kennedyja koji je 'showhorse'.

     

    Uz Woodyja Harrelsona (tri puta nominiranog za prestižnu nagradu Oscar za filmove ‘Narod protiv Larryja Flynta’, ‘Glasnik’ i ‘Tri plakata izvan grada’) glavne uloge tumače Jennifer Jason Leigh kao prva dama Lady Bird, Richard Jenkins kao senator Richard Russell, Jeffrey Donovan kao trideset i peti predsjednik SAD-a John F. Kennedy, Bill Pullman kao senator Ralph Yarborough i Michael Stahl-David kao Bobby Kennedy.

     

     Iako mu nije fizički sličan kao Brian Cranston u HBO-ovoj seriji 'All the Way' Harrelson uvjerljivo interpretira 36. američkog predsjednika, a potpomognut je i sjajnom maskom. Redatelj Reiner poznat je po svojim napetim i nijansiranim dramama među kojima se svakako ističu ekranizacije Stephena Kinga 'Ostani uz mene' i 'Misery', 'Malo dobrih ljudi' (koji mu je donio njegovu za sada jedinu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji film) i 'Američki predsjednik'. Njegov posljednji film premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.