EN HR
  • 3.prosinac

    Stiže Revija Europske filmske nagrade!

    Mini-revija filmova nominiranih za Europsku filmsku nagradu održava se ekskluzivno u našem kinu od 10. do 14. prosinca!

     

    Prikazujemo pet vrhunskih ostvarenja koja su nominirana za najbolji europski film. To su švedski fantastični triler 'Granica', poljska romansa 'Hladni rat' i belgijska drama 'Djevojka', dok nam iz Italije stižu urbani vestern 'Dogman' i 'Sretni Lazzaro', filmska bajka u maniri magičnog realizma. Sama revija prethodi svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati u subotu, 15. prosinca s početkom u 20 sati uz izravan prijenos na HRT-u.

     

    Europska filmska Akademija osnovana je 1989. godine, a njezin prvi predsjednik bio je ugledni švedski redatelj Ingmar Bergman. Danas Akademija broji više od tri i pol tisuće članova s ciljem promocije europske filmske kulture. Tijekom godine Akademija pokreće i sudjeluje u nizu kulturnih aktivnosti, a kulminacija svega je i dodjela Europske filmske nagrade svakog prosinca. Ove se godine svečana dodjela nagrada održava u Španjolskoj, točnije u gradu Sevilli.

     

    Pet ovogodišnjih nominiranih filmova u kategoriji najboljeg filma dolaze nam iz Švedske, Poljske, Belgije i Italije (dva filma). Najviše nominacija ima poljski film 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog koji je nedavno prikazan u sklopu Noći europske kinematografije, a koji je osim za najbolji film nominiran i u četiri druge kategorije – najbolji redatelj, scenarij, glavna glumica i glavni glumac. Talijanski film 'Dogman' redatelja Mattea Garronea dobio je četiri nominacije (film, režija, glavni glumac i scenarij) koliko ih ima i švedski 'Granica' redatelja Alija Abbasija (film, režija, glavna glumica i scenarij). Drugi talijanski film, 'Sretni Lazzaro' redateljice Alice Rohrwacher također je skupio četiri nominacije u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glavne glumice, a belgijski film 'Djevojka' redatelja Lukasa Dhonta dobio je tri nominacije (film, glavni glumac i najveće redateljsko otkriće).

     

    Svi nominirani filmovi koji će se prikazati na mini-reviji imat će i službenu kino distribuciju kako bi ih i ostatak ljubitelja sedme umjetnosti u Hrvatskoj moglo vidjeti u svojim lokalnim kinima, uz iznimku filma 'Dogman' koji se već nalazi u distribuciji pa će njegovo prikazivanje na spomenutoj reviji biti samo nastavak kinoprikazivanja.