EN HR
  • 12. Human Rights Film Festival

    Info

    Početak prikazivanja: 8. - 14. prosinac 2014.

    Dvanaesti put zaredom Human Rights Film Festival (HRFF) potiče javnost na razmišljanje i djelovanje, a održava se u Zagrebu (8. - 14.12.) i Rijeci (11. - 14.12.). HRFF je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

    Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine. Festival otvara film 'Love Is Strange' (2014.) redatelja Ira Sachsa, jednog od trenutno najintrigatnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Ovo je novi Sachsov izlet u život LGBT-zajednice, sa zvjezdanom glumačkom postavom.

    Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija. Posebno se ističe program suradnje s Uredom za infomiranje u Hrvatskoj Europskog parlamenta, Panorama Saharov, a vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Dobitnik nagrade za 2014. je doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo. Silovanje je uobičajena metoda obračuna u konfliktnim područjima na istoku zemlje, a britanska redateljica i foto novinarka Fione Lloyd-Davies to dokazuje u 72-minutnom dokumentarnom filmu 'Seeds of Hope' (2014.) koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.