EN HR
  • Cirkus Columbia

    Info

    Redatelj: Danis Tanović
    Scenarist: Danis Tanović, Ivica Đikić
    Producent: Čedomir Kolar, Amra Bakšić Čamo, Marc Baschet, Mirsad Purivatra
    Produkcijska kuća: 2006 Sarajevo, Asap Films, Autonomous, Man’s Films, Razor Film Produktion GmbH, Studio Maj 2006 Sarajevo, Asap Films, Autonomous, Man’s Films, Razor Film Produktion GmbH, Studio Maj
    Direktor fotografije: Walther van den Ende
    Montaža: Petar Marković
    Glumci: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Len, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Ermin Bravo, Jasna Ornela Berry, Miralem Zupčević, Mirza Tanović

    Zemlja: BiH
    Godina: 2010.
    Trajanje: 113 minuta

    Sinopsis

    Film Cirkus Columbia, rađen po scenarističkom predlošku Ivice Đikića, romantična je saga i pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. U trenutku odlaska komunizma i početnih demokratskih promjena, Divko se poslije niza godina pojavljuje u rodnom hercegovačkom mjestu. On je sada bogat čovjek, dolazi skupim mercedesom i sa četrdeset godina mlađom suprugom, željan sitnih osveta. Prva Divkina pobjeda je izbacivanje bivše žene i sina iz kuće u kojoj su stanovali. U početku izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve. No, onda se njegov sin Martin i njegova nova žena Azra zaljubljuju. Rat kuca na vrata malog grada i kada sve počinje izgledati izgubljeno za Divka, on dobiva jednu stvar zbog koje se i vratio: svoju bivšu suprugu.

    Nagrade i festivali

    Film je nagrađen nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu, nagradom CinemAvvenire na Venice International Film Festivalu a na Mostri 2010. osvojio je nagradu Film budućnosti koju dodjeljuje žiri sastavljen od mladih ljudi iz 27 zemalja EU. Cirkus Columbia je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji Najbolji strani igrani film.

    Životopis redatelja

    Danis Tanović, rođen 1969., najpoznatiji je po režiji i scenariju za bosanski film 'Ničija zemlja' iz 2001, koji je dobio Oscara za najbolji film na stranom jeziku i još 42 nagrade, uključujući nagradu Europske filmske akademije za najbolji scenarij, Césara za najbolji igrani film 2001. i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku 2002. Tanovićev drugi filmski projekt bio je 'L'Enfer' (2005.), po scenariju Krzysztofa Kieslowskog i Krzysztofa Piesiewicza. Treći Tanovićev film 'Triage' (2009) drama je u kojoj glume Colin Farrell, Paz Vega i Christopher Lee. 'Cirkus Columbia' snimio je 2010. godine prema romanu hrvatskog pisca Ivice Đikića.