EN HR
  • Duh košnice

    El espíritu de la colmena

    Info

    Redatelj: Víctor Erice
    Scenarist: Víctor Erice
    Produkcijska kuća: Elías Querejeta Producciones Cinematográficas S.L., Jacel Desposito
    Direktor fotografije: Luis Cuadrado
    Montaža: Pablo G. del Amo
    Glazba: Luis de Pablo
    Glumci: Fernando Fernán Gómez, Teresa Gimpera, Ana Torrent

    Zemlja: Španjolska
    Godina: 1973.
    Trajanje: 99'

    Sinopsis

    Godina je 1940. u zabačenom kastiljskom selu u koje stiže putujuće kino i prikazuje film 'Frankenstein'. Ana, osjetljiva sedmogodišnja kćer povučenog znanstvenika, traumatizirana filmom bježi u svijet mašte. Prije filma 'Duh košnice' prikazat će se i kratki film 'Ana, tri minute' u režiji Víctora Ericea, dio omnibusa '3.11. A Sense of Home Films' posvećen potresu koji je pogodio Japan 2011. godine. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljem Víctorom Ericeom i gostima Filmskih mutacija.

    "To je tajanstveno i misteriozno djelo zaokupljeno najvećim misterijama: stvaranjem i smrću. Uz to, zaokupljen je obiteljskim odnosima - supruga i supruge, oca i kćeri, sestre i sestre - nastojeći komunicirati sa svakim likom, kao i s njihovom konačnom izolacijom i samoćom. Napokon, on govori i o samom filmu, moći filma da zaposjedne naše snove i pobudi naše znanje i strahove... Žalim što nema više filmova ovog briljantnog umjetnika, ali da je postojao samo Duh košnice, on bi i dalje bio majstor." iz osvrta filmskog redatelja Montea Hellmana. 

    Nagrade i festivali

    Cinema Writers Circle Awards, Španjolska 1974 - Najbolji film, Najbolji glumac (Fernando Fernán Gómez) i Najbolji redatelj / Fotogramas de Plata 1974 - Najbolja španjolska glumica (Ana Torrent) / Premios ACE 1977- Najbolja glumica (Ana Torrent), Najbolji redatelj / San Sebastián International Film Festival 1973 - Nagrada Zlatna školjka

    Film prikazujemo u sklopu Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma. Ulaz je slobodan!