EN HR
  • Na putu

    igrani film

    Info

    Redatelj: Jasmila Žbanić
    Scenarist: Jasmila Žbanić
    Produkcijska kuća: DEBLOKADA, coop99, Pola Pandora, Produkcija Živa
    Direktor fotografije: Christine A. Maier
    Montaža: Niki Mossböck
    Glazba: Brano Jakubović
    Glumci: Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Nina Violić, Mirjana Karanović, Jasna Beri, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Marija Kohn, Jasna Žalica, Ermin Bravo

    Zemlja: BiH
    Godina: 2010.
    Trajanje: 90'

    Sinopsis

    Luna (Zrinka Cvitešić) je stjuardesa i živi u sretnoj vezi, punoj ljubavi, s Amarom (Leon Lučev) koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Oboje su izašli iz rata kao siročad, no pokušavaju ostaviti bolnu prošlost iza sebe. Željeli bi imati dijete, ali ga ne mogu začeti zbog Amarovog zdravstvenog problema. Pored toga, Amar ima problem i sa pićem. Na poslu ga zatiču kako pije – te zbog toga dobija suspenziju – što ga vodi u spiralu depresije i očaja. Luna, zajedno sa njihovim zajedničkim prijateljima, Šejlom (Nina Violić) i Dejom (Sebastian Cavazza), pokušava pomoći Amaru, ali on uporno odbacuje terapiju. 

    Amar jednog dana, sasvim slučajno, sreće Bahriju (Ermin Bravo), starog prijatelja s bojišnice koji je u međuvremenu postao pravi vjernik. Mada se u početku opire Bahrijinim duhovnim savjetima, Amar doživljava duboku promjenu nakon posjeta džamiji i slušanja vjerskog obreda. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promjeni, ipak im je drago jer je prestao piti. Luna ga još uvijek veoma voli ali je puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života, pa i odustaje od tretmana umjetne oplodnje jer osjeća sve veću sumnju u njihovi zajednički obiteljski život. Međutim, na njeno ogromno čuđenje, saznaje da je već trudna.

    Nagrade i festivali

    Yerevan International Film Festival - Nagrada FIPRESCI