EN HR
  • Napad na Nile Hilton 12

    The Nile Hilton Incident, triler

    Info

    Redatelj: Tarik Saleh
    Scenarist: Tarik Saleh
    Producent: Kristina Åberg
    Produkcijska kuća: Atmo Production, Chimney, Co Made
    Direktor fotografije: Pierre Aïm
    Montaža: Theis Schmidt
    Glazba: Krister Linder
    Glumci: Fares Fares, Tareq Abdalla, Yasser Ali Maher, Nael Ali

    Zemlja: Maroko, Švedska, Danska, Njemačka, Francuska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 106'
    Početak prikazivanja: 21. 5. 2018.

    Sinopsis

    Detektiv Noredin Mustafa prosječan je zaposlenik policije u Kairu koji je sklon korupciji. U sobi elitnog hotela Nile Hilton pronađena je ubijena pjevačica. Mustafa preuzima slučaj i tijekom istrage otkriva tajni odnos žrtve s vlasnikom hotela, inače bogatim članom parlamenta. Dok traži sudansku sluškinju, navodno jedinu svjedokinju brutalnog zločina, iznenada mu je naređeno da zatvori slučaj. No Noredin nastavlja s istragom koja ga vodi do 'nedodirljive' elitne skupine koja upravlja državom i imuna je na pravdu. Dobitnik nagrade za najbolji film na Sundance Film Festivalu.

    Nagrade i festivali

    Sundance Film Festival 2017. - najbolji film
    Valladolid International Film Festival 2017. - najbolji film, scenarij i režija
    Nagrade Guldbagge 2018. - pobjednik u pet kategorija (najbolji film, glumac, montaža zvuka, scenografija i kostimografija)
    Vukovar Film Festival 2017.

    Životopis redatelja

    Tarik Saleh rođen je 1972. u Stockholmu. S Erikom Gandinijem režirao je nekoliko nagrađivanih dokumentaraca: 'GITMO – New Rules of War' (2005) i 'Sacrificio – Who Betrayed Che Guevara?' (2001). Jedan je od osnivača produkcijskih kuća Atmo i Atmo Animation. Dar za umjetnost može zahvaliti svojoj prethodnoj karijeri grafitera i sudjelovanju u međunarodno proslavljenoj skupini All In One. Njegovi murali još se uvijek mogu vidjeti u predgrađima zapadno od Stockholma. Kasnije se posvetio pisanju scenarija i produciranju dramskih TV-serija, a pokrenuo je i legendarni švedski časopis Atlas. Producent je glazbenog spota 'I Follow Rivers' Lykke Li, koji ima gotovo 60 milijuna pogleda na YouTubeu.