EN HR
  • Prtljag

    kratkometražni igrani film

    Info

    Redatelj: Danis Tanović
    Glumci: Izudin Bajrović, Ermin Bravo, Rijad Gvozden, Boris Ler, Mona Muratović, Miralem Zupčević

    Zemlja: Bosna i Hercegovina
    Godina: 2010.
    Trajanje: 27 min.

    Sinopsis

    Objektiv bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića otkriva priču o ljudima, prijateljima i neprijateljima, priču o ratu, smrti i očaju, kojeg je razvedrila nada i vjera u bolju budućnost. Nakon što je bio u inozemstvu dugi niz godina,  Amir se vraća u Bosnu i Hercegovinu kako bi se pobrinuo za posmrtne ostatke svojih roditelja. Oni su ubijeni u ratu, ali njihova tijela još uvijek nisu pronađena.  Amir odlučuje da posjeti i svoje rodno mjesto.  Tamo, pored uništene kuće pronalazi i zaboravljenog prijatelja,  kao i osobe koje znaju o njemu više nego on sam.

    „Živimo u nekom ludilu, živimo u gradu u kojem dolaze američke zvijezde na crveni tepih, dok u isto vrijeme samo kilometar odavde, žive ljudi koji još tragaju za svojim najbližim. Jako je važno da se pronađu ti ljudi, inače kako nekoga oplakati kad mu ni grob ne znate. Za mene je to pitanje ljudskosti koje nema ni boje, ni nacije. Nisu samo Bošnjaci nestali, ima i Srba, Hrvata i Jevreja.  Ako nakon ovog filma neko odluči da pokaže jedan grob, meni je to dovoljno“.  Danis Tanović

    Film je snimljen u okviru projekta PerFiducia - Intesa SanPaolo banka. 
    Radi se o društveno-odgovornom projektu kroz koji se snimaju kratki filmovi koji govore o povjerenju i nadi u budućnost.