EN HR
  • Seljačka buna 1573.

    Info

    Redatelj: Vatroslav Mimica
    Scenarist: Vatroslav Mimica
    Produkcijska kuća: Jadran film, FRZ (Centar film), Croatia film
    Direktor fotografije: Branko Blažina
    Montaža: Vuksan Lukovac
    Glazba: Alfi Kabiljo
    Glumci: Srđan Mimica, Marina Nemet, Fabijan Šovagović, Velimir Bata Živojinović

    Zemlja: Hrvatska, Srbija
    Godina: 1975.
    Trajanje: 129'

    Sinopsis

    U zimu 1573. u stubičkom kraju izbija seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca i Ilije Gregorića, a protiv strahovlade veleposjednika Franje Tahija. Ustanici se povežu sa slovenskim kmetovima i buna uskoro dobije silan zamah prerastajući u antifeudalni pokret. Njezin sudionik i svjedok tih zbivanja je i mladi Petrek, koji se zbližio s djevojkom Regicom iz putujuće kazališne družine...

    'Seljačka buna 1573.' uvjerljivo je ogledanje Vatroslava Mimice u žanru povijesnog filma (tzv. epskog zamaha). Zabunu u gledatelja i velikog dijela kritike izazvala je Mimičina odluka da kao tzv. središnju inteligenciju narativne strukture filma, kao fokalizatora, postavi lik mladog kmeta Petreka, dok je legendarni vođa bune Matija Gubec marginaliziran. Taj moderan narativni pristup obogaćen je nizom živopisnih epizoda i likova, a manjak filma je mjestimična ideologiziranost kojom se pokušalo povezati davni seljački ustanak s partizansko-komunističkom socijalističkom revolucijom. 

    Nagrade i festivali

    Pula Film Festival 1976. - Zlatna arena za kameru i glazbu
    Cannes Film Festival 1976. - Program '15 dana autora'
    Sao Paolo Film Festival 1977. - 3. nagrada žirija

    Snimateljska retrospektiva - U sklopu programa posvećenog snimateljskoj filmskoj estetici predstavljamo direktore fotografije koji su obilježili povijest hrvatskog filma, a ove godine u fokusu je filmska estetika Branka Blažine. Ulaz je slobodan!