EN HR
  • Snimateljska retrospektiva 2014.

    Info

    Početak prikazivanja: 22. - 27. rujan 2014.

    Hrvatska udruga filmskih snimatelja u suradnji s Hrvatskom Kinotekom i Jadran filmom od 22. do 27. rujna 2014. priređuje filmski ciklus direktora fotografije pod nazivom 'Filmska estetika 70-ih'.

    Ovom retrospektivom želi se predstaviti visok stupanj vizualne kulture jednog vremena kroz umjetničke interpretacije filmske stvarnosti direktora fotografije, koji su za svoj rad nagrađeni na Pulskom film festivalu. Ovo filmsko razdoblje bilo je plodno za razvitaj domaće kinematografije uopće, a iznjedrilo je i tzv. autorski film.

    Imajući u vidu složenost umjetničke komunikacije i specifične veze umjetnosti i društva u socijalizmu, film zauzima posebno mjesto zbog skupe i komplicirane procedure nastanka cjelovečernjeg igranog filma, tako da je pitanje autorskog filma i modernizma znakovito za bolje razumijevanje odnosa umjetnosti i društva općenito, pri čemu ne treba gubiti iz vida specifičnosti filmske umjetničke komunikacije (odnosno natprosječnu važnost ideje o 'autoru' kao značajke modernizma naslijeđene još iz epohe romantizma). 

    Raspored projekcija:
    22.9. 19 h - 'Bravo maestro' (režija Rajko Grlić, dir. fotografije Živko Zalar) 
    23.9. 19 h - 'Kužiš stari moj' (režija Vanča Kljaković, dir. fotografije Branko Blažina)
    24. 9. 19 h - 'Živa istina' (režija Tomislav Radić, dir. fotografije Dragutin Novak)  
    25.9. 19 h - 'Seljačka buna' (režija Vatroslav Mimica, dir. fotografije Branko Blažina) 
    26.9. 19 h - 'Idu dani' (režija Fadil Hadžić, dir. fotografije Frano Vodopivec)  
    27.9. 19 h - 'Vuk samotnjak' (režija Obrad Glušević, dir. fotografije Nenad Jovičić)