EN HR
  • TTF: Ljetna vježbenica

    Info

    Redatelj: Seyfi Teoman
    Scenarist: Seyfi Teoman
    Producent: Yamaç Okur, Nadir Öperli
    Produkcijska kuća: Bulut fılm
    Direktor fotografije: Arnau Valls Colomer
    Montaža: Çiçek Kahraman
    Glumci: Taner Birsel, Tayfun Günay, Harun Özüağ, Ayten Tökün, Osman İnan

    Zemlja: Turska
    Godina: 2008.
    Trajanje: 92 minute

    Sinopsis

    Radnja filma 'Ljetna vježbenica' smještena je u mjesto Silifke na obali Sredozemnog mora gdje živi 10-ogodišnji Ali sa svojom obitelji. Sve je naizgled mirno u tom lijepom mjestašcu, no ispod površine ključaju tenzije, barem što se tiče Alijeve obitelji. Njegov stariji brat napustio je vojnu školu i vratio se kući s idejom odlaska na studij, čemu se otac izrazito protivi. Iako su počeli praznici, otac Alija vodi sa sobom na posao te ga uči trgovini. Njegov ujak iz dana u dan postaje sve više ekscentričan. Majka počinje sumnjati u vjernost svoga muža, a Ali muči muku s djecom koja ga zlostavljaju. I uza sve nesuglasice, život teče dalje normalnim tokom koji iznenada prekida moždani udar koji doživi Alijev otac.

    Životopis redatelja

    SEYFİ TEOMAN (1977. - 2012.) rođen je u Kajseriju. Nakon studija ekonomije na Sveučilištu Boğaziçi u Istanbulu, radio je kao asistent redatelja na raznim kratkim filmovima i reklamama. Dvije godine je živio u Lodzu u Poljskoj gdje je studirao filmsku režiju. 2004. godine snimio je kratki film 'Apartman' / 'Stan' koji je službeno prikazan na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac, 'Ljetna vježbenica' bio je jedini turski film prezentiran na 58. Berlinskom filmskom festivalu. Njegov drugi dugometražni, 'Naš duboki očaj' / 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz' natjecao se za nagradu Zlatni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu 2011. godine.
    Život ovog mladog redatelja, jednog od najtalentiranijih i najobećavajućih mladih turskih redatelja, naglo je prekinut prometnom nesrećom 2012. godine. U sjećanje na njega i njegov rad, organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Istanbulu utemeljili su nagradu 'Seyfi Teoman za najbolji filmski prvijenac' u programu 'Turska kinematografija' te u programu 'Ljudska prava u kinematografiji'.