EN HR
  • Učiteljica na zamjeni

    12+ / igrani / titl

    Info

    Redatelj: Ole Bornedal
    Scenarist: Ole Bornedal, Henrik Prip
    Producent: Michael Obel
    Produkcijska kuća: Thura Film
    Direktor fotografije: Dan Lausten
    Montaža: Thomas Krag
    Glumci: Paprika Steen, Jonas Wandschneider, Ulrich Thomsen, Olivia Stenderup Garre

    Zemlja: Danska
    Godina: 2007.
    Trajanje: 93 minute

    Sinopsis

    Učenici jedne osnovne škole iznenada dobivaju novu učiteljicu koja će neko vrijeme ostati na zamjeni. Mlada učiteljica natjecateljski je nastrojena i želi istrenirati razred kako bi otišli na skupno natjecanje u Pariz. Ipak, nešto dubinski nije u redu jer je učiteljica iznimno zločesta, sklona raznim oblicima kažnjavanja i mučenja. Povrh svega, učenicima se čini da ona cijelo vrijeme ima sposobnost čitati im misli. Da bi stvar bila još gora, učiteljica uspijeva pridobiti roditelje i uvjeriti ih u svoje dobre namjere, ali učenici znaju da je to sve varka i da je ona zapravo vanzemaljka s nekog udaljenog planeta! Djeca su u pravu. Učiteljica stvarno jest zaposjela tijelo nepoznate žene s neke zabačene kokošje farme i sada je u potrazi za, ni više ni manje nego - stvarnim značenjem ljubavi!

    Ukratko, 'Učiteljica na zamjeni' je prilično intenzivna priča o ljubavi i mržnji, smrti, paranoji i sposobnosti preživljavanja, ali prije svega o najvećem dječjem strahu - da ih roditelji ne razumiju.

    Nagrade i festivali

    Međunarodni festival filmova za djecu i mladež u Leedsu, 2008 – nagrada starijeg žirija
    Međunarodni festival fantastičnih filmova, trilera i znanstvene fantastike u Bruxellesu 2008 – posebna pohvala

    Životopis redatelja

    Ole Bornedal je rođen 1959. Karijeru započinje na radiju i televiziji gdje odigrava ključnu ulogu u obnovi danske TV satire. Veliki domaći uspjeh doživio je sa serijom ceste 'Charlot and Charlotte' iz 1996. Međunarodno postaje poznat s režijom popularnog SF filma 'Noćni čuvar', čiji ga uspjeh instalira među jedne od inovativnijih predstavnika danskog novog vala u devedesetima. Nakon puno godina bavljenja kazalištem, 2007. se vraća filmu i režira 'Zamjenu'.