EN HR
  • Vuk samotnjak

    Info

    Redatelj: Obrad Gluščević
    Scenarist: Stjepan Perović, Obrad Gluščević
    Produkcijska kuća: Jadran film
    Direktor fotografije: Nenad Jovičić
    Montaža: Lida Braniš-Bobinac
    Glumci: Slavko Štimac, Željko Mataija, Ivan Štimac, Boro Ivanišević

    Zemlja: Jugoslavija
    Godina: 1972.
    Trajanje: 90 minuta

    Sinopsis

    Njemački ovčar, zaostao iz rata, pomalo je podivljao živjeći sam u planini. To je lički kraj s vukovima koji nerijetko seljanima napadaju ovce. Dječak Ranko uspije se sprijateljiti s divljim psom kojeg, po natpisu s medaljice na ogrlici, naziva Hund. Ostali seljani međutim za Hunda misle da je vuk te organiziraju na njega hajku...



    Jedan od najvećih klasika jugoslavenske kinematografije, a ujedno i naših najboljih filmova za djecu, donosi priču o neobičnom prijateljstvu dječaka Ranka i divljeg psa koji luta ličkim planinama. Na filmu debitira mali Slavko Štimac, najveća dječja zvijezda jugoslavenskog filma, kojeg su proslavile i kasnije uloge u filmovima poput Vlak u snijegu (1976.) i Sjećaš li se Dolly Bell? (1981.).



    Film Vuk samotnjak odabrao je Vinko Brešan, hrvatski filmski redatelj rođen 1964. Njegov dugometražni prvijenac, komedija Kako je počeo rat na mom otoku (1996.), najveći je domaći kino hit u posljednjih 20 godina, a režirao je i uspješne komedije Maršal (1999.) i Svećenikova djeca (2013.). Filmovi su mu nagrađivani na domaćim i međunarodnim festivalima, a među važnim priznanjima ističu se ukupno 4 nagrade na Berlinaleu.

    Nagrade i festivali

    Pula Film Festival 1972. - Velika srebrna arena za najbolji film, nagrada publike Jelen
    Niš 1973. - Nagrada Doma pionira (Slavko Štimac)
    Teheran 1972. - Zlatni delfin za najbolji igrani film

    Životopis redatelja

    Obrad Gluščević bio je hrvatski i jugoslavenski filmski redatelj, a svoje najznačajnije filmove ostvario je u žanru filma namijenjenog djeci i mladima. Uz Vuka samotnjaka, poznat je njegov film Kapetan Mikula Mali (1974.) te TV serija Jelenko.