EN HR
  • Zarobljeni u Siriji 12

    Insyriated, ratna drama

    Info

    Redatelj: Philippe Van Leeuw
    Scenarist: Philippe Van Leeuw
    Producent: Guillaume Malandrin, Serge Zeitoun
    Produkcijska kuća: Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Altitude 100 Production, BE TV
    Direktor fotografije: Virginie Surdej
    Montaža: Gladys Joujou
    Glazba: Jean-Luc Fafchamps
    Glumci: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas

    Zemlja: Belgija, Libanon, Francuska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 86'
    Početak prikazivanja: 5. 7. 2018.

    Sinopsis

    Priča o obitelji koja je zatvorena u stanu koji se nalazi na području konstantnog bombardiranja i snajperističkih napada. Majka troje djece, Oum Yazan, očajnički pokušava održati svoju obitelj živom, istovremeno čekajući da se njezin muž vrati kući. U međuvremenu situacija eskalira do tih granica da se susjedi i drugi članovi obitelji skrivaju u istom stanu. Tko će sljedeći pokucati na vrata? Njezin muž ili neprijatelj? Obitelj živi u stalnoj napetosti, strahu i opasnosti. Klaustrofobična ratna studija osvojila je nagradu publike i nagradu Europa Cinemas Label na Berlinaleu.

    Nagrade i festivali

    Berlinale 2017. - nagrada publike i nagrada Europa Cinemas Label
    CPH PIX -2017. nagrada publike
    Međunarodni filmski festival u Kairu - nagrada za najbolju glumicu, nominacija za najbolji film
    11. Vukovar Film Festival

    Životopis redatelja

    Philippe Van Leeuw rođen je u Bruxellesu u Belgiji. Studirao je na umjetničkoj akademiji INSAS prije nego što se preselio u Los Angeles, i ondje upisao studij filmske kamere na Američkom filmskom institutu. Po povratku u Europu, radi kao direktor fotografije na dugometražnim dokumentarnim filmovima i reklamama. U to vrijeme upoznaje redatelja Bruna Dumonta, koji režira 'La vie de Jésus', a Philippe Van Leeuw debitira kao snimatelj na dugometražnom filmu. Od tog trenutka posvećuje se igranim filmovima te snima cijeli niz TV-filmova i kratkih igranih filmova. U međuvremenu, nalazi vremena za pisanje i fotografiju. Njegova posvećenost društvenim i poetičnim filmovima vodi ga do snimanja dugometražnog prvijenca 'The Day God Walked Away' 2009. godine. 'Zarobljeni u Siriji' njegov je drugi dugometražni film za koji potpisuje režiju.