EN HR
  • 25.srpanj

    Dolaze nam filmovi s Pulskog festivala!

    U sklopu programa Ljeto je u kinu (u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže), četiri film prikazana na ovogodišnjem, 63. izdanju Pulskog filmskog festivala stižu u nezavisna hrvatska kina! Tako će u nedjelju, 31. srpnja zagrebačka publika moći i na našem programu pogledati dvije hrvatske koprodukcije, islandsko ostvarenje 'Vrapci' Rúnara Rúnarssona, te film 'Dobra žena', redateljski prvijenac poznate srpske glumice Mirjane Karanović, kao i dva hrvatska naslova: 'Život je truba' Antonija Nuića i 'S one strane' Zrinka Ogreste.

     

    Nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film 'Vrapci' režirao je Rúnar Rúnarsson, kojeg filmofilska publika poznaje po naslovu 'Vulkan' iz 2011. godine. 'Vrapci' su priča o putovanju od nevinosti prema odrasloj dobi. Radnja se događa ljeti u izoliranom ribarskom selu na Islandu. Šesnaestogodišnji Ari seli ocu Gunnaru u daleki Westfjords. Ondje se mora nositi s teškim odnosom s ocem i sa spoznajom da su se njegovi prijatelji iz djetinjstva promijenili.

     

    'Dobra žena' redateljski je debi Mirjane Karanović, inače poznate glumice ('Petrijin venac', 'Pad Italije', Otac na službenom putu, Grbavica, Svjedoci, Kosac...). Film je nastao u koprodukciji Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a govori o 50-godišnjakinji Mileni koja nakon trideset godina braka saznaje tajnu o svojemu mužu zbog koje je prisiljena donijeti odluku hoće li nastaviti živjeti skrivajući istinu od sebe same ili će ostaviti sve što je dotad stekla i početi novo poglavlje, što je u njezinim godinama prilično zastrašujuće.

     

    Treći dugometražni film Antonija Nuića, 'Život je truba', pršti humorom i optimizmom, domaćim glazbenim evergreenima, kao i suvremenim ritmnovima, a prati mladi zagrebački par i njihove (naizgled različite) obitelji. U ulogama su Iva Babić, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Filip Šovagović, Goran Navojec, Mirela Brekalo, Zlatko Vitez i Filip Križan.

     

    'S one strane' svjetsku je premijeru imao na jednom od najvažnijih filmskih festivala na svijetu – Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, na kojemu je i nagrađen posebnim priznanjem žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas. Uz brojne druge nagrade i priznanja, film je na Pulskom filmskom festivalu ove godine osvojio čak sedam Zlatnih arena, uključujući i one za najbolji film, najbolju režiju te najbolju žensku (Ksenija Marinković) i mušku ulogu (Lazar Ristovski). Radi se o filmu osvarenju dramaturške strukture i opipljive atmosfere, punom tajanstvenosti i suptilnih nagovještaja.