EN HR
  • 23.rujan

    Fil(m)harmonija predstavlja dva klasika!

    Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija već četvrtu sezonu zaredom u našem kinu pripremaju nezaboravno iskustvo za sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i za sve druge željne audio-vizualnih senzacija kakve neće često imati prilike doživjeti!

    Jedni od najvećih kinematografskih klasika iz ere nijemog filma, ‘General’ (The General) Bustera Keatona i ‘Mališan’ (The Kid) Charlieja Chaplina, prikazat će se na ukupno 14 projekcija tijekom nadolazeće jeseni i zime, koje će glazbom uživo popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

    Grimizne baršunaste fotelje i klasicistički dekorativni detalji našeg kina, koje s prevaljenih devet desetljeća djelovanja predstavlja najstariju zagrebačku kinu dvoranu s kontinuiranom kinoprikazivačkom djelatnosti, idealna su kulisa za uživanje u ovoj filmsko-glazbenoj atrakciji.

    Premijerne projekcije očekuju vas 5., 6. i 7. studenog, nakon čega će uslijediti reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od navedenih datuma održat će se projekcija 'Mališana' s početkom u 18:30, te projekcija 'Generala' u 20:30 sati. 

    Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 60 kn po projekciji na našoj blagajni ili online.

    . . . . . . . . . .

    Film koji je veliki Orson Welles nazvao “najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim”, ujedno i Keatonov najdraži vlastiti film - ‘General’ - uživa kultni status i nalazi se na gotovo svim ljestvicama najboljih filmskih ostvarenja svih vremena. U priču o slučajnom južnjačkom heroju, vozaču lokomotive koji se iznenada zatekne u potjeri dvaju vlakova tijekom Američkog građanskog rata, utkana je ekranizacija jedne stvarne epizode iz povijesti Građanskog rata i scena u kojoj prava pravcata lokomotiva pada s plamtećeg mosta, a film je poznat i kao jedan od najskupljih filmova toga vremena. Buster Keaton, uz Charlieja Chaplina najveći američki predstavnik nijemog filma, popularno nazivan i ‘Velikim kamenim licem’ zbog prepoznatljivo bezizražajnog lica lišenog mimike, izveo je većinu zahtjevnih i opasnih scena. Glazbenu podlogu uz koju će se film prikazati skladao je 1987. godine Carl Davis, britansko-američki autor čije ime vežemo uz mnoge nijeme filmove (poput Chaplinovih ‘Svjetala velegrada’ i ‘Fantoma opere’), a 2005. dopunjena je jednom novom kompozicijom Timothyja Brocka.

    . . . . . . . . . . 

    ‘Mališan’ Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prvi je dugometražni film u kojem ovaj kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu. Film prati priču o Skitnici, vjerojatno najpoznatijem liku s celuloidnih vrpci ikada čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova, koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličarenja, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prevarama) Skitničin poslovni suradnik. U fascinantno uspješno izvedenoj ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

    . . . . . . . . . .

    Program ‘Fil(m)harmonija’ od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: ‘Nosferatu’ F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), ‘Krstarica Potemkin’ Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te ‘Cirkus’ Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.). Misiju postavljanja najznačajnijih i svima poznatih dugometražnih klasika s početaka svjetske kinematografije na naše platno preuzeli su Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija kako bi ova ostvarenja publici predstavili na najpotpuniji mogući način, spojem dviju umjetnosti – filmske i glazbene!

     

    Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.