EN HR
  • 9.studeni

    Prvi filmski vikend na 15. ZFF-u!

    Ovaj filmski vikend u znaku je 15. Zagreb Film Festivala! Od 11. do 19. studenog bit će prikazano više od stotinu filmova iz čitavog svijeta, s premijerama ponajboljih ovogodišnjih filmskih naslova koji nam friško dolaze friško s najvećih svjetskih festivala u Torontu, Veneciji i San Sebastianu. U fokusu najvećeg domaćeg festivala posvećenog debitanskom filmu ove godine su društveno angažirane teme koje ukazuju na (nažalost) sve aktualnije urušavanje različitih teško stečenih demokratskih prava.

     

    U subotu 11. studenog u 20 sati 15. ZFF službeno će otvoriti 'Božanski red', švicarski kandidat za Oscara koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. Publiku će na otvaranju pozdraviti glavna glumica Rachel Braunschweig ove feel-good drame o tome kako su mirne seoske kućanice postale odlučne sufražetkinje. Uz aktivistički duh protagonistica budi se i seksualna revolucija koja kroz duhovite scene samootkrivanja vlastitog tijela otkriva i tu, nevidljivu, ali opipljivu, žensku suzdržanost, frustraciju i unutarnju borbu.

     

    U nedjelju, 12. studenog prikazujemo iznimno duhovit film australskog redatelja Jeffreyja Walkera, 'Ali se ženi' (19:00 h) o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i srazu s islamskom tradicijom, te francuski film 'Skrbnik' (21:30 h) za koji je Xavier Legrand osvojio Srebrnog lava za režiju u Veneciji. Oba filma natječu se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica, a u Bibijadi pogledajte neodoljivu švedsku dječju komediju 'Cloudboy' (11:00 h) o povučenom dječaku Niilasu koji se tijekom ljetovanja u Laponiji neočekivano zbližava sa Saami obitelji. 

     

    U našem kinu održavaju se Bibijada, PLUS i Glavni dugometražni program, a u dvorani Müller pratite besplatne projekcije u zanimljvim popratnim programima Film neposluha, Fokus: Crna Gora i Festivali pod reflektorom. 

     

    Raspored projekcija